Ťažké kopce 13. etapy najlepšie zvládol neprekonateľný Nibali

18.07.2014 Celý región

Pre Petra Sagana, ktorý nie je špecialista na ťažké kopce, to bola tranzitná etapa.
Bratislava 18. júla (TASR) - Víťazom 13. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal Vincenzo Nibali, ktorý rozhodol o triumfe sólom v záverečnom stúpaní. Dvadsaťdeväťročný jazdec tímu Astana si pripísal tretí etapový triumf v ročníku 2014.

Za lídrom priebežného poradia prišli v prvej alpskej etape, ktorá viedla zo Saint Etienne do Chamrousse a merala 197,5 km, prišli Poliak Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) a Čech Leopold König (NetApp).

Lepšie z dvojice Slovákov si v piatok počínal Peter Velits (BMC), ktorý skončil na 33. mieste (+11:15 min), majiteľovi zeleného dresu Petrovi Saganovi patrila 115. priečka (+38:38 min).

Pred štartom prvej alpskej etapy si jazdci uctili minútou ticha obete štvrtkovej leteckej katastrofy na Ukrajine. Po desiatich kilometroch sa do čela prepracovala šestica v zložení Jens Voigt (Trek), Jose Serpa (Lampre), Alessandro De Marchi (Cannondale), Jukia Araširo (Europcar), Luke Durbridge (Orica) a Brice Feillu (Bretagne), pelotón však ich pokus rýchlo zlikvidoval.

V stúpaní na prvú horskú prémiu Col de la Croix de Montvieux sa úspešne o únik úspešne pokúsila sedmička Giovanni Visconti (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale), Blel Kadri (AG2R), Jack Bauer (Garmin), Tom Dumoulin (Giant), Kristjan Durasek (Lampre) a Daniel Oss (BMC). Tú po čase opustili Bauer s Dumoulinom a nahradili ich Feillu s Bartoszom Huzarskim (NetApp). Pelotón, ktorého tempo udával tím Kaťuša, zaostával za skupinkou o minútu. Z jeho radov sa ju rozhodli úspešne stíhať Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step) a Rudy Molard (Cofidis). Trinásťkilometrové klesanie využili zaostávajúci šprintéri, aby dostihli pole. Deväťdesiat kilometrov pred cieľom vzdal preteky úplne vysilený kapitán tímu Cofidis Daniel Navarro.

V stúpaní na Col de Palaquit sa so skupinkou na čele rozlúčili Feillu a Molard, ktorí nedokázali držať tempo. Naopak smerom napred vystrelil De Marchi a ukázal partnerom z úniku chrbát. Pelotón sa rozpadal a stále viac jazdcov začalo zaostávať. Talian naplno využil štrnásť kilometrov dlhé klesanie do Grenoblu získal trojminútový náskok na pelotón.

V záverečnom stúpaní na Chamrousse sa v čele pelotónu usadili tímy Movistar. De Marchiho dostihla skupina dvadsiatich prenasledovateľov okolo lídra priebežného poradia Nibaliho. Na plyn dupol kapitán stajne NetApp König a pripojil sa k nemu Majka. Prenasledovať sa ich rozhodol Nibali. Po chvíli už ťahal dvojicu za sebou a pokúšal sa ju striasť. Tá napokon nevydržala zdrvujúce tempo Taliana a zubami-nechtami sa ho až do cieľa držala aspoň na dohľad.


13. etapa (St. Etienne - Chamrousse, 197.5 km):

1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 5:12:29 h, 2. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff - Saxo) +10 s, 3. Leopold König (ČR/NetApp) +11, 4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +50, 5. Thibaut Pinot (Fr./FDJ.fr) +53, 6. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +1:23 min, 7. Romain Bardet (Fr./AG2R) rovnaký čas, 8. Laurens ten Dam (Hol./Belkin) +1:36, 9. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +2:09, 10. Fränk Schleck (Lux./Trek) rovnaký čas

Priebežné poradie:

1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 56:44:03 h, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:37 min, 3. Romain Bardet (Fr./AG2R) +4:24, 4. Thibaut Pinot (Fr./FDJ.fr) +4:40, 5. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +5:19, 6. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +6:06, 7. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +6:17, 8. Jurgen Van den Broeck (Belg./Lotto) +6:27, 9. Rui Costa (Port./Lampre) +8:35, 10.Leopold König (ČR/NetApp) +8:36
 

Vyberte región